Kursinformation

Photoshop: Digital bildbehandling (VT2023) (2023-01-30 - 2023-05-12)

Kursanordnare: Svefi, Haparanda

Kursledare: Mats Holmgren, mats.holmgren@svefi.net

Målgrupp: En kurs för dig som vill kunna använda Photoshop för att ändra på bilder, fixa till foton eller kanske skapa helt egna verk. Materialet är anpassat så att även nybörjare lätt kan hänga med. Inga förkunskaper krävs!

Sista ansökningsdatum: 2023-01-15

Kursbeskrivning:
I den här kursen får du lära dig Photoshop från början till slut.

Kursen består av totalt 17 lektioner där vi går igenom alla verktyg och funktioner du som vanlig användare behöver känna till. När du är klar kan du göra i stort sett vad du vill med programmet och dina bilder! Vi går igenom allt från praktiska fotografi-funktioner till konstnärliga effekter.

Kursmaterialet finns på nätet. Det är pedagogiskt utformat och går i lugn takt och med tydliga exempel igenom exakt hur Photoshop fungerar, så även de som kanske inte är så vana vid datorer lätt kan hänga med.

Varje lektion avslutas med ett antal övningar där du själv får kombinera det du just lärt dig med din egen kreativitet så du får nöta in dina kunskaper.

Det enda du som deltagare måste ha tillgång till är förstås Internet samt programmet Photoshop.

Jag skickar info om hur du billigast skaffar den nyaste versionen av Photoshop strax innan kursen börjar. Den heter Photoshop CC och säljs i "prenumerationsform" som kostar c:a 120 kr i månaden (priset fluktuerar med Eurokursen). Då har du alltid tillgång till de senaste uppdateringarna. Den köps via nedladdning direkt från tillverkaren (www.adobe.se). Observera att det vanligtvis är en ett år lång bindningstid vid prenumerationen.

Men om du redan har Photoshop sen tidigare så kan du använda det istället, dock som äldst version Photoshop 7 från år 2002.

(Observera att Photoshop Elements inte går att använda i den här kursen! Elements är en "light-version" som saknar många av de verktyg och funktioner vi går igenom.)

Kursen har inga fysiska träffar: Alla kontakter mellan kursledaren och deltagarna sker i särskilda forum via gratisprogrammet Microsoft Teams, som ni får information om i samband med kursstarten.

Den här kursen är på gymnasial studienivå och har en beräknad studietakt på 50%. Som folkhögskolekurs sätts stor vikt på levande samtal, så ni som deltagare uppmuntras att kommentera eller diskutera varandras inskickade verk.

För att ansöka till kursen, klicka på länken nedan. Den leder till Schoolsoft, en gemensam antagningsplattform för Sveriges skolor. Om du har ett Schoolsoft-konto sedan tidigare kan du logga in med det. Om du inte har ett konto får du möjlighet att skapa ett (gratis, förstås) innan du går vidare till din ansökan.

Kostnader: 350 kr (inkl. bl.a. tillgång till webbaserat material). Om du inte redan har Photoshop kan en månadskostnad på c:a 120 kr för nyaste versionen av programmet tillkomma.

Deltagarens arbetsinsats: C:a 11 timmar/vecka (50%)

Kursmaterial: Allt material finns på kursens webbplats.

Intyg: Intyg ges efter slutförd kurs.

Klicka här för att ansöka. (Länken leder till kursanordnarens eget formulär.)