Välj en sida

Ljusdesign och gestaltning (HT2023)

Kursanordnare Sverigefinska folkhögskolan, Haparanda (www.svefi.net)
Kurstyp Distanskurs med en fysisk träff. Boende under träffen finns på skolans vandrarhem
Kursledare Anna Lindkvist, anna.lindkvist@svefi.net
Datum 2023-08-28 — 2023-12-08
Ansök före 2023-08-07
Kostnader 350 kr (inkl. bl.a. tillgång till webbaserat material).
Arbetstakt C:a 11 timmar per vecka (50% studier).
Kursmaterial Ut ur Mörkret (Jan Garnert), Ljusdesign och rumsgestaltning (Ulrika Wänström-Lindh), Mobilkamera/digitalkamera samt texter och filmer från internet. Obs: Inget av litteraturen behöver införskaffas innan kursstart.
Intyg Intyg ges efter slutförd kurs.
Träffbeskrivning Det obligatoriska studietillfället i Haparanda inträffar 12-15 okt: Teori varvas med olika slags praktiska övningar i Svefis ljuslabb. Dessutom presentation av ljusberäkningsprogrammet Dialux.
— Vill du veta mer om ljus och hur det påverkar vår omgivning? Kursen vänder sig till dig som vill få kunskap om ljus och dess betydelse för vår upplevelse av rum, och du kommer att få insikt i hur man kan skapa såväl funktionella som trivsamma ljusmiljöer att vistas i.

En introduktionskurs i ljusdesign. Du lär dig att iaktta ljus, beskriva ljus och kommunicera ljus samt studera sambandet mellan ljus, rum, färg och form. Du kommer att förstå skillnaden mellan att mäta och uppleva ljus, vilket är grundläggande för att gå vidare: att se sambandet mellan ljus och välbefinnande och att få kunskap om ljuskällor.

Uppgifterna kommer att utgå från dels litteratur och dels från analyser från befintliga rum i t ex bostaden. Du får studera gestaltning av ljus; under den obligatoriska träffen i Haparanda utförs laborationer inom belysning. Då presenteras även ljusberäkningsprogrammet Dialux.

Med undantag av den fysiska träffen sker uppgifter och utvärderingar i ett virtuellt klassrum där alla kan hjälpa varandra och utbyta erfarenheter från egna iakttagelser och reflektioner. Gratisprogrammet Microsoft Teams används som kommunikativ plattform i kursen. De kompletteras med digitala träffar via Zoom.

Obs: Ansökan sker via plattformen Schoolsoft som används av skolor runtom i Sverige. Om du redan har ett Schoolsoft-konto sen tidigare så kan du logga in med det. Om du däremot inte har ett Schoolsoft-konto så kan du välja att skapa ett efter du klickat på ansökningsknappen. Kontot är naturligtvis helt gratis. När kontot är klart kan du logga in med det och sedan ansöka till kursen.