Välj en sida

Info

Här hittar du allmän information om Nätbildarna och kurserna. Funderar du på något, eller jobbar du för en folkhögskola och vill lista era distanskurser här? Hör av dig via kontaktformuläret på framsidan!

 

 

Vad är Nätbildarna?

Nätbildarna är en webbsida där Sveriges folkhögskolor kostnadsfritt kan lista sina distansutbildningar och där vem som helst kan ansöka till dem. Det enda gemensamma kravet för att ansöka till utbildningarna som listas här är att du måste ha fyllt 18 år.

Tidigare var Nätbildarna en formell organisation, men från och med 2016 bantades den ned till en den här webbsidan där folkhögskolor runtom i Sverige kan lista sina distanskurser.

Sidan underhålls av Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda (www.svefi.net).

 

 

Är kurserna CSN-behöriga?

De allra flesta kurserna som listas här är CSN-behöriga, men undantag kan förekomma.

Om det inte framgår av kurstexten så kan du kontakta kursledaren för mer info.

 

 

Om antagningarna

Varje enskild kursanordnare (folkhögskola) är ansvarig för antagningarna till sina kurser.

I en del kurser antas sökande fortlöpande efter principen ”först till kvarn,” i andra kurser antas deltagare först efter det att sista anmälningsdatumet passerat.

Ditt antagningsbesked skickas till din e-post. Om du inte verkar ha fått något även efter det sista ansökningsdatumet passerat, titta gärna i din skräp- eller reklamkorg – det kan hända att meddelanden som skickas ut via ett system som Schoolsoft automatiskt landar i någon av de korgarna.

Om du har frågor om antagningarna till en viss kurs, gå in på den kursens sida genom att klicka på ”Kurser” i länkraden ovan. Där klickar du på den kurs du har funderingar kring. Då visas just den kursens sida. Högst upp i den sidans text hittar du kursledarens kontaktuppgifter.

Efter du blivit antagen till en kurs lär du kontaktas av kursledaren via e-post någon gång strax innan kursen börjar. Kursledaren delger dig då mer information om kursgången.

 

 

Kostar det att läsa kurserna?

Det skiljer sig inte bara från skola till skola utan även från kurs till kurs. Vissa av de kurser som listas här kan kosta en mindre summa medan andra kurser kan vara helt kostnadsfria. Det beror helt på kursens upplägg och skolans tanke med den.

Den eventuella avgiften för en kurs är dock vanligtvis endast för att täcka det administrativa arbetet eller åtgången av material.

 

 

Hur ansöker jag till en distanskurs?

Du hittar de distanskurser som listas på Nätbildarna genom att klicka på länken Kurser, högst upp.

Om du hittar en distanskurs som du vill ansöka till så kan du klicka på den. Då visas info om just den kursen. Där hittar du vanligtvis en knapp till just den kursens ansökningsformulär längst ned.

De flesta kurserna tar emot ansökningar via plattformen Schoolsoft, som används av skolor runtom i Sverige. Om du inte har ett Schoolsoft-konto kan du välja att skapa ett efter du klickat på knappen. Sedan kan du logga in med ditt Schoolsoft-konto så får du fylla i din ansökan.

Det finns ingen gräns på hur många kurser du kan ansöka till, men tänk på att en kurs i regel tar betydligt mer tid än man kanske tror!

 

 

Hur fungerar studierna?

De flesta kurserna som listas här är helt på distans, men det finns vissa kurser som inkluderar obligatoriska träffar på plats också. Det framgår när du läser mer om kursen du är intresserad av.

 

— Tillgång till Internet och studiematerial

För att ta del av en distanskurs behöver du först och främst en dator, telefon eller platta med tillgång till Internet.

Du behöver inte vara ett tekniskt geni för att studera kurserna. Tekniken passar de flesta och ställer inga orimliga krav. Grundläggande datorvana är förstås alltid bra att ha, men om du känner dig osäker med att använda datorer kan du höra av dig till kursledaren så får du den hjälp du behöver för att ta dig vidare i kursen.

Det kan även hända att du behöver skaffa särskilt studiematerial (exempelvis böcker eller ett visst datorprogram) för att kunna läsa en viss kurs. I så fall får du info om detta antingen av kursledaren efter du blivit antagen eller så framgår det av den kursens text här på Nätbildarnas webbplats. Du står för dessa eventuella kostnader själv.

— Kommunikation inom kursen

I de flesta fallen sker kommunikationen inom kursen på en viss läroplattform såsom Microsoft Teams, Itslearning, eller liknande. I vissa fall får du skapa ett eget användarkonto, men vanligtvis får du ett särskilt skolkonto skickat till dig i samband med kursstarten.

Samtalen på läroplattformen sker oftast i textform, genom att du och de övriga deltagarna i kursen skriver öppna meddelanden som alla i kursen kan läsa (även om det lär gå att skicka privata medellanden också).

Men det kan vara bra att även ha tillgång till mikrofon och kamera ifall det förekommer videosamtal i din kurs.

De flesta bärbara datorer samt även telefoner och plattor har redan färdigt inbyggda kameror och mikrofoner – men om du använder en stationär (”stor”) dator kan du behöva skaffa mikrofon, exempelvis ett headset, samt en webbkamera separat.

— Att utföra kursen

Distanskurserna leds av folkhögskolor, så de följer de riktlinjer som gäller för folkhögskolestudier. Men kurserna är i regel väldigt flexibla, så varje deltagare bör finna det relativt enkelt att anpassa kursgången efter hur just dennas vardag ser ut.

Som ett exempel kanske du har en vecka på dig att utföra en viss lektion. Då kan du i regel utföra den precis när det passar dig inom den tidsramen: på vardagar, på helgen, på kvällar – och du kan dessutom befinna dig var du vill: hemma, på jobbet, på skolan, hos en kompis… Det är det som är den stora styrkan med distanskurser, även om vissa kurser förstås kan vara litet mer styrda än andra.

Utöver de faktiska studierna så är även samtal mellan dig, din kursledare och de andra kursdeltagarna en mycket viktig del av folkbildningstanken. Så det lär hända att du exempelvis får kommentera andras inlämningar, eller delge dina tankar om ett visst ämne, eller diskutera något i grupp. Allt beror naturligtvis på hur kursen är upplagd.

För närmare info om en specifik kurs kan du höra av dig till den kursens ledare. Du hittar kursledarens kontaktinformation genom att klicka på Kurser i länkraden ovan. Där kan du välja kurs, och då hittar du e-postadressen och/eller telefonnumret till den kursens ledare högst upp i själva texten på den sidan.

 

 

För folkhögskolor

Det är gratis för alla folkhögskolor att lägga till era distanskurser här på Nätbildarnas sida. Ju fler desto bättre!

Det är bara att skicka ett meddelande via kontaktformuläret på framsidan för närmare info om hur du får in din skolas distanskurser i utbudet här.

 

 

Integritet och personuppgifter

Du behöver inte registrera dig eller skapa något konto här på Nätbildarnas webbsida, så Nätbildarna kommer varken att begära eller spara dina personuppgifter.

Däremot kan du behöva skapa ett konto i registreringssystemet Schoolsoft, eller det system som används av den skola vars kurs du ansöker till.

Det är den skola vars kurs du ansöker till som ansvarar för dina personuppgifter hos dem.

 

 

Kontakta Nätbildarna

Har du frågor eller funderingar om Nätbildarna? Hör av dig till oss via kontaktformuläret på framsidan!

Om du däremot har frågor om en specifik kurs, hör av dig till den kursens ledare eller kontaktperson.

Du hittar kontaktpersonens uppgifter genom att gå in på sidan Kurser och där klicka på den kurs du är intresserad av. Där hittar du bland annat vem som leder kursen och dennas kontaktuppgifter.